Monday, November 30, 2009

Schedule For This Dis 2009 : You're Welcome

Salah Satu Trail PCP ( Putrajaya Challenge Park )

Kiara

FRIM


First Week
6.12.2009 : Kayuh Lasak Penang

Second Week
11-12.12.2009 : Touring BKH-Songkla-BKH
Third Week
18.12.2009 : Kayuhan Trail PCP & Bkt Kiara
19.12.2009 : Kayuhan Trail FRIM, Kepong
Last Week
27.12.2009 : Kayuhan Warisan Taiping







Thursday, November 26, 2009

21.12.2009 : "Basah" Di Pendang Jamboree

Pendang Jamboree punya rider tak sebanyak jamboree lain sekitar 200 rider ja, mungkin hujung tahun ni banyak sangat xtvt. Minggu sebelum tu depa panggil buat test trail saya tak dapat hadir pasai ada kenduri tepi rumah. Saya sempat memohon maaf pada Zam Loreng waktu hari kolect goodies pasai dia personally call invite saya.
Dari maklumbalas lepas test trail depa kata road banyak kebanyakkan trail rolling sesuai untuk "henjut". Saya dalam dilema lastly tekad bawa hardtail lepas tu dilema lagi nak maintain taya Maxlite 285 atau tukar pakai Rampage, akhirnya hentam maintain Maxlite 285 sebab trail mostly rolling.
Pada hari jamboree hujan turun sewenang wenangnya, best ni yg dok cari. Pendang first jamboree saya waktu hujan jadi saya "basah" pada jamboree ni. Waktu road okla pasai taya kecoh sprint awai dgn Zul Habibah Marvelous mencecah 40km/h. Masuk ja offroad climb ja taya drift ikut dan, dahla pakai cleat phobia betoi.
Banyak juga celebriti pada hari ni antaranya Adi, Pon, WanBlitz, TokWan, Loso,Acong, ZanGerekBaru, Cikgu Din, Bg Cop SP, Bg Lan Mobil, Ai, Fisol, Khairi, Zalmi, Geng Marvelous bnk lagi la sila rujuk senarai rider.


Zalmi dan Acong ( first jamboree ). Lepas ni pekena Kayuh Lasak jenuh siap nutrien

Lanyau habih trail ni belemoih sungguh petit naik ke muka, dalam mulut pun dia petit masuk.

Disebabkan ujan ditambah dgn taya kecoh dan cleat kena tolak la kat sini. DH boleh layan tapi setting gerek tak sesuai.

Best trail ni

lencun


Ish ish klu pekena phu sarp sedap ni


Mamat ni ECC Melaka pun dia pi.

Sham ( Gary Fisher ) sedang menanggung gerek. Cantik sungguh crank FSA K Force Light tu.


Abg Ai, Zalmi dan Ponn sedang membelai manja gerek lepas tu boleh teruih mandi Junub. Pon antara rider yg ciwik harini pasai layan fork Fox RL baru dok kata.... sedappppp.

Thursday, November 19, 2009

17.11.2009 : Redflag & Pujmac Bermadu Kasih Di PCP

Kayuhan ini diadakan disebabkan saya ada mesyuarat di Kem Pendidikan Malaysia. Dijangka mesyuarat habis dlm 12 tengah hari so saya ajak Assry Pujmac mai join sama dah lama tak ride tentu Asry rindukan kami ni.
Kami bertolak dari Alor Setar pada 4.30am iaitu : Lon, Jem dan Wan manakala Azam dah celapak awai sehari. Disebabkan mesyuarat saya terlewat habis maka kayuhan dimulakan pada 3.30pm. Sory to PUJMAC team kerana tunggu lama. Saya ingin mengucapkan Terima Kasih kepada Assry, Rostan, Danny dan Awie yang sanggup ambik cuti nak layan nafsu kami.
Abg Jem dgn Azam akan memecahkan teruna mereka buat kali pertama layan PCP ni. Azam plak kali pertama nak merasa henjutan SID World Cup XX.
Tuan rumah yg banyak mendedahkan aurat PCP kepada kami. Lepas ni nak pi layan trail Hand Made In Puncak Jalil pulak.

Trail ni masuk ja teruih layan single track menjunam, kena guna semua skill yg ada terutama switchback DH/climb.

Abg Jem dan Azam melayan DH dihiasi dgn liuk lentuk berm . Sampai bawah ja dok kata sedappp. jom naik try sekali lagi, second time baru laju sikit dah tau lentuk trail.

Kat single trail ni dlm dok layan kayuh tup tup climb tepacak klu takdan change gear pakai kena tolak la.

Wan Blitz melayan DH, harini dia banyak jadi photographer ja. Lepas ni nak layan Intense Tracer plak kot.

Rostan dah mangli dengan trail ni DH laju. Azam kat belakang tu tengah mengunakan teknik switchback DH. Lepas minor adjasment rebound SID WC XX baru tau betapa sedapnya fork tu. Trail macamni kena adjas rebound bagi fast baru shok feedback trail.

Fuh sakan Azam DH kena plak dengan phu sarp.

Maskot Redflag Abg Jem tengah pedo pedo ( jaga jaga ) waktu switchback DH. First time guna phusarp Giant NRS kabern. Trail kat sini memang jauh beza dgn trail XC yg biasa kita layan di tempat sendiri pasai trail ni di design and build by pros.


Rostan tengah me"lounch"kan gerek

Layan U turn ni yang tak tahan ni. Lepas U turn ni terus junam turun lepas tu naik pulak table top klu tak besa gayat jugak.

ish ish ish elok elok...

On the way balik ke parking pun kena layan single trail menarik sungguh.

Azam ambik cuti nak layan trail ni. Respect la komitment hang. Lepas ni insyaallah kita arrange trail FRIM dgn Trail PUJMAC.

DH celah pokok

Rostan laju dlm trail ni.

Abg Jem konsentrate kat trail DH penuh gaya

Rostan membuktikan graviti memang ada apabila berjaya menjatuhkan susuk tubuhnya diatas epidermis bumi.

Dari Kiri : Danny, Assry, Jem, Wan, Lon, Rostan, Azam, Awie dan depan tu Pegawai teknikal PCP.


video

Thursday, November 12, 2009

11.11.2009 : Gambar XX Tanpa Seutas Benang. Jangan Tengok Kalau Tak Kuat Iman

Inilah fork Rock Shox SID World Cup XX yg memberahikan tanpa seutas benang yg telah lama Azam berazam untuk memilikinya. Malam sebelum tu waktu kami kayuh offroad patutla dia dok tanya saya SID World Cup saya sedapka. Saya kata sedap sunggguhhh, tapi saya punya model 2009. Rupa rupanya dok esok tu teruih pi pasang.
Fork ni ringan lagi sebab steerer tiub pun karbon. Nafsu saya membuak buak jugak tgk menatang ni tapi dok pekuat iman jugak. Dok kata lepas ni beli Boxxer World Cup terus lah. Untuk XC cukup apa yg ada ja.

Merelit sungguh karbon ni terdedah tanpa seurat benang .... nafsu bergelora ingin merasa henjutan naik turun yg empuk itu. Tapi ada orang yg untung menerima tempiasan upgrade ni pasai Rock Shox SID Race lama Azam telah disambar oleh Cikgu Fisol. Cikgu Fisol dok melangut tgk phu sarp kat Soobeng bila nak luruh pun tak tau la. Beli cepat boleh kita DH lepas brek sama sama.

Dalam dok kata tak mau upgrade... upgrade juga akhirnya. Terbaru handle carbon Truvativ Noir World Cup Low Riser 162g dipasang di Ellsworth Truth. Handle ni sedap sungguh bila jalan gnarly sebab dia boleh absorb vibration. Downside nya bila DH ja kena lebih concentrate sebab dulu pakai high riser. Dalam minat mtb ni jgn kata "cukuplah" sebab biasanya "tak cukup".



Wednesday, November 11, 2009

10.11.2009: Tiada Gambar Nak Dikatakan Tapi Ada Kata Nak Digambarkan

..........Untuk makluman semua nak kayuh ni tak perlu kuat tenaga... yang penting kuat semangat dan mental dan kena Istiqamah ( berterusan )...........

Monday, November 9, 2009

8.11.2009 : Threesome Night Ride Offroad At CP3 Kedah Jamboree Trail

Laluan single trail ni tak termasuk waktu Kedah Jamboree haritu. Malam ni cuma 3 rider ketegaq ja Lon, Jem, Azam Perlis Power Plant. Wan dah tukaq taya tapi takleh mai kot gayat dengar CP3 atau pun tak dapat "lesen" pasai lepas ride dia mai tunggu kami dgn bini sahih tak dapat lesen.
Mlm ni phu sarp mendominasi trail ni. Klu Wan mai menambahkan koleksi phu sarp mlm tu. Cuaca hujan sampai 7.30pm, masing2 dok lawan sms jadika mlmni? saya jawab ..on!. Ada setengah tempat kat Jitra ni ayaq bah dah naik. Trail mlm tu memang mencabar jauh lebih adrenalin dari Ldg Jati waktu malam. Trail ni climb panjang dan berbatu memakan tenaga, tapi lepas tu layan DH single trail lepas brek biar meluncur laju.
Jem dengan gerek "baru" Giant NRS kabern phu sarp masih ragu ragu nak menDH. Azam tak renti dok kata poih trail ni rasanya dia pun multiple orgasm kat trail ni. Semangat dan komitmen Azam sangat disenangi rakan dan taulan pasai dia yg dok tanya ada ride ka? mcm ni baru shok nak arrange ride.
Lagi laluan single trail. Section ni masih baru so masih banyak tempat yg belum jadi denai bila malam main agak agak belasah ja.

Azam dan jem menunjukkan teknik imbangan badan di malam yg gelap gelita. Lampu China nampaknya mlm tu tak memadai pasai cuaca gelap sungguh. Azam rasanya lepas ni kena pakai lampu Cateye triple shot baru berbaloi pasai kayuh offroad malam dah jadi rutin.

Gearbox gerek Ellsworth Truth saya semalam ada masalah bila climb RD reja dok sangkut kesian kat Azam dok kena block setiap kali climb. Lepas ni kena bagi Abg Ai check tgk. Waktu climb kat CP3 jauh Jem dgn Azam tinggal saya keseorangan dan kedinginan dlm hati dok kata gamak depa tinggai rasa mcm nak patah balik.... suspen kayuh sorang sorang. Tapi dengan hati yg kental dan deruan adrenalin berjaya memotong depa waktu DH.

Gelapnya.

Ready nak DH panjang berbatu gnarly

On yur mark getset go!

Ayaq kat Tandop ni sampai nak melimpah akibat ujan. Inilah yg dikatakan tandop yg digunakan sempena nama kampung saya dan Rizal (Tandop) . Dulu tandop mcm ni ada depan lorong nak masuk Kg Ujung Aloq ( kg Tandop ) tepi kg saya jugak. Tandop ni fungsi kontrol ayaq di terusan Wan Mat Saman.








Sunday, November 8, 2009

6.11.2009 : Kayuh Gasak Penang Dgn Soobeng

Kayuhan kali ni ilham dari Soobeng. Dia mempelawa saya join. 4.30am semua dah siap pungah gerek masuk bas. Trip mcm ni best jugak boleh rilek dlm bas. Tapi lagi ramai lagi berbaloi sebab kos sewa bas kena tong tong. Seramai 13 rider pada hari tu. Redflag diwakili oleh Lon dan Comels manakala lainnya geng Soobeng.
Last minit saya jugak rasa berat nak pi pasai letih pi kayuh di PCP balik hari plak tu masih aku terasa. Tapi disebabkan dah janji dgn Soobeng dan rasa nak try trail baru maka pi jugak akhirnya.

Bergambar bersama Man 96 Carbon dan Jet

Soobeng sambil kayuh dok pesan slow slow na jauh lagi

Nizam SP dah lama tak kayuh

Sampai kat kawasan kebun ni baru 3km climb tapi lagi teruk dari climb Gunung Jerai. Bukit ni lebih pacak dan panjang berbanding G Jerai. Tapi cuaca ujan renyai dan berkabus banyak membantu.

Setelah menunggu akhirnya Comels tiba jua dengan menunjukkan teknik climb sebelah tangan.

Laluan offroad climb single track. Cuaca macam kat Genting

Laluan licin susah jugak nak kayuh silap silap tertomos jatuh kat kebun bawah

Rakan seperkayuhan dengan kasut baru diselaputi kabus

DH sedap ni

Kebanyakkan trail hari ni climb track simen lebih licin berbanding tar. Bahaya waktu DH. Waktu climb pun banyak yg jatuh licin taya spin tanpa batasan.

Cikgu Fisol kayuh jugak harini dah sembuh retak rusuk waktu BM Jamboree.

Menarik dan nyaman climb dengan dihiburkan dengan desiran air terjun menambah halwa telinga. Tengok track simen tu licin dan berlumut tak kena gaya boleh tergeleceh

Climbing lagi

Ni rupanya Air Itam Dam

Phu Sarp digunakan harini dok ingat banyak offroad

Sampai kedai Soobeng lebih kurang 5pm kena pungah balik gerek